(untitled) (Historia, 2021)
English During his turbulent career as newspaper editor and politician, Francois Stephanus Malan elicited strong and conflicting reactions. In the late nineteenth century, English-speaking South Africans and imperial officials regarded him as an insidious republican and a bitter enemy of Britain. During the Anglo-Boer War, they clamoured for his imprisonment. After Union in1910, however, he was increasingly seen as a defender of the British Empire and he rose to the rank of privy councillor. For many Afrikaners he was a hero who became a renegade and a puppet of British imperialism. Despite the conflicting views, Malan’s political vision remained remarkably unchanged over the years. He campaigned for a united South Africa free from internal British control, but an integral part of the Empire, which he regarded as essential to secure a stable, prosperous society in which Afrikaners and English-speakers could overcome their enmity and become one nation. Malan played a leading role in the unification of South Africa, as well as the Union’s growing autonomy within the Empire, but in the process he sacrificed his political career. Trapped between a retreating British imperialism and an advancing Afrikaner nationalism, Malan’s public career was shattered in the general election of 1924. Afrikaans “ŉ Vry, Verenigde Suid-Afrika onder die Union Jack”: F.S. Malan, Suid-Afrikanisme en die Britse Ryk, 1895-1924 Tydens sy stormagtige loopbaan as koerantredakteur en politikus, het Francois Stephanus Malan sterk en botsende reaksies uitgelok. In die laat negentiende eeu, het Engelssprekendes en imperiale amptenare hom as ŉ verraderlike republikein en bittere vyand van Brittanje veroordeel. Gedurende die Anglo-Boereoorlog is op sy arrestasie aangedring. Na Uniewording in 1910 is hy egter toenemend as ŉ beskermer van die Britse Ryk gesien en tot die Geheime Raad bevorder. Vir talle Afrikaners was hy ŉ held wat ŉ afvallige en ŉ handlanger van Britse imperialisme geword het. Ondanks hierdie uiteenlopende standpunte, het Malan se visie oor die jare merkwaardig onveranderd gebly. Hy het hom vir ŉ verenigde Suid-Afrika, vry van interne Britse beheer, maar steeds as ŉ integrale deel van die Ryk, beywer. Hy was van mening dat die imperiale band noodsaaklik was om ŉ stabiele, florerende gemeenskap te skep waarin Afrikaans- en Engelssprekendes hulle vyandigheid kon oorkom om een nasie te vorm. Malan het ŉ belangrike rol gespeel in die unifikasie van Suid-Afrika, sowel as die Unie se toenemende selfbestuur binne die Ryk, maar het in die proses sy politieke loopbaan opgeoffer. Vasgevang tussen die terugwykende Britse imperialisme en ŉ voortstuwende Afrikanernasionalisme, is sy openbare loopbaan in die algemene verkiesing van 1924 verpletter.