(untitled) (Historia, 2021)
English The South African newspaper and printing industry, though relatively small in terms of total manufacturing output and employment, succeeded in gaining considerable influence over the passage of key pieces of labour relations legislation from the 1920s. This article in particular focuses on the passage of the Industrial Conciliation Act of 1924, a corner-stone of South African labour relations policy for several decades. It is argued that the newspaper and printing industry had a very significant impact on motivating, drafting and implementing the Act, thereby implicating the industry in the whole pattern of South African labour relations, particularly in secondary industry, from the 1920s onward. Afrikaans Die Suid-Afrikaanse Koerant- en Drukkersbedryf en die Impak daarvan op die Nywerheidsversoeningswet van 1924 Hoewel relatief klein in terme van totale vervaardigingsuitset en aantal werknemers, het die Suid-Afrikaanse koerant- en drukkersbedryf daarin geslaag om vanaf die 1920’s ’n aansienlike invloed op die deurvoer van sleutel-gedeeltes van arbeidsverhoudingwetgewing uit te oefen. Hierdie artikel fokus spesifiek op die deurvoer van die Nywerheidsversoeningswet van 1924, wat vir verskeie dekades die hoeksteen van die Suid-Afrikaanse beleid oor arbeidsverhoudinge was. Die argument is dat die koerant- en drukkersbedryf ’n besonder betekenisvolle invloed op die motivering, opstel en implementering van die Wet gehad het, en dat dié bedryf derhalwe sedert die 1920s in die hele patroon van Suid-Afrikaanse arbeidsverhoudinge, en meer spesifiek in sekondêre industrieë, geïmpliseer word.