(untitled) (Historia, 2021)
English The major focus of this article is the cultural significance and relevance of the Voortrekker Monument Heritage Site in a new democratic South Africa. Heritage plays an increasingly important role in the forming of our twenty-first century society. Various disciplines have not only taken cognisance of this fact, but have incorporated the study of heritage and its management in their study modules. The Voortrekker Monument and the part of our history which it represents, has played a major role in the cultural history of the Afrikaners and have significantly influenced the lives of many other individuals from other cultural groups in southern Africa. Will this so-called erstwhile bastion of Afrikaner nationalism withstand the test of time and make a contribution to the well-being of all South Africans in a new democracy? The level of cultural maturity and development of the people of South Africa will eventually play a major part in determining the fate of this monument. Afrikaans Die Voortrekkermonument Erfenisterrein: ’n Nuwe Betekenisverklaring Die vernaamste fokus van hierdie artikel is die kulturele betekenis en relevansie van die Voortrekkermonument Erfenisterrein in ’n nuwe, demokratiese Suid-Afrika. Erfenis speel ’n toenemend belangrike rol in die vorming van ons een-en-twintigste-eeuse samelewing. Verskeie dissiplines het nie alleen reeds van hierdie feit kennis geneem nie, maar ook die bestudering van erfenis en die bestuur daarvan in hulle studiemodules ingesluit. Die Voortrekkermonument en die gedeelte van ons geskiedenis wat dit verteenwoordig, het ’n groot rol in die kultuurgeskiedenis van die Afrikaner gespeel en ook die lewens van vele ander individue van ander kultuurgroepe in Suider-Afrika beduidend beïnvloed. Sal hierdie eertydse bastion van Afrikanernasionalisme die toets van die tyd weerstaan en ’n bydrae maak tot die welstand van alle Suid-Afrikaners in ’n nuwe demokrasie? Die vlak van kulturele volwassenheid en ontwikkeling van die mense van Suid-Afrika sal uiteindelik ’n groot rol speel in die bepaling van die lot van hierdie monument.