(untitled) (Historia, 2021)
In juli 1575 werd de stad Oudewater in Nederland door de Spanjaarden belegerd. Slechts vier vendels, een Hoogduits, twee Waalse en een Schots, die samen nog geeD 400 man sterk waren verdedigden de stad. Het aantal weerbare poorters was DOg kleiner. De 19de werd de stad door de Spaanse belegeraar ingenomen.. De soldaten van landvoogd Requesens drongen plunderend en moordend door de nauwe steegjes. Vooral op de protestantse predikanten handen zij het gemunt. De prcdikant van Oudewater werd buiten de stadsmuren opgeknoopt nadat men zijn zoon voor zijn ogen had omgebracht. De predikant van de Waalse hulptroepen bracht het er dank zij een list beter af. Onder de valse na m van Jean Taffin kon hij vrijgekocht worden. Na vijf weken gevangenis slaagde hij er in zich opnieuw bij het leger van de Prins van Oranje Ie voegen. Deze Waalse predikant was Chretien de la Queillerie, grootvader van Maria van Riebeeck.