(untitled) (Historia, 2021)
Na ’n week van rus, moes ons kommando Colenso verlaat en koers vatin ’n noordwestelike rigting om laer te trek op ’n oop ruimte, vanwaardie betreklik nabygelee Spioenkop, ’n hooguitstaande punt op die agter.grond gevorm bet. Daar aangekom, moes die perderuiters die tog in ’nnoordwestelike rigting voorsit om posisie in te neem in ’n stelliTlg aan dienoordelike kant van Spioenkop. Volgens inligting was dit ’n vastrapplekvan die Boeremagte wat die Bethalse kommando enkele dae vantevoreonuithoudbaar warm gevind bet. Ons moes daarom as afloskommandogaan diens doen.Daar was twee rantjies met ’n opening van ongeveer hullderd treetussen bulle. Ons kommando moes in die rantjie aan die linkerkantposisies inneem. Die fonteintjie vanwaar ons ons water verkry bet, wasaan die voet van die regterkantse rantjie en was in sekere omstandighedenogal ongerieflik.Binne trefafstand van grofgeskut en kleingeweervuur, bet ’n Engelsemag op ’n hoe rant regteenoor genoemde rantjies, gereed gele om ’n deur.braak te waag. Sou die vyand daarin slaag om bier deur te breek, konby, met oop ruimtes oor ’n lang afstand om in voort te beweeg, dit bewerk.stellig om die Boeremagte te omvleuel op pad na Ladysmith. Dit isdaarom verstaanbaar dat die stelling aan die Johannesburgse kommandotoevertrou, ’n belangrike sleutelposisie was.Vanaf die oomblik dat ons claar aangeland bet, was dit duidelikdat die burgers van Bethal die posisie waarin bulle hul bevind bet, nieoordryf bet nie. Warme skermutselings met kleingeweer bet dik, ’els voor.gekom en die bestoking met grofgeskut, was geen kleinigheid nie. Watnuwe moed en vertroue ingeboesem bet, was die aanwesigheid van onsveldkanon wat met ’n kort blafknal, sy bomme oor ons koppe been na dieposisies van die vyand geslinger bet.Om ons waterkannetjies oordag aan die voet van die regterkantsterantjie te gaan volmaak, was ’n gewaagde onderneming, aangesien dieopening tussen die rantjies blootgestel was aan die kleingeweervuur van dievyand. Iou litte roer so vinnig moontlik en laag koes, was die enigsteuitweg en redmiddel. ’n Mens bet somtyds gehuiwer om die teIugreis teonderneem.Tydens ’n staakvuur op ’n sekere dag bet ek probeer om ’n stuk ofses Engelse kanonperde, wat tot voor ons posisies aangewei gekom bet,buit te maak. Toe die diere verskrik weghardloop, bet die Engelse onraadgemerk. Die gevolg was dat ek vir ’n paar oomblikke ’n teiken uitgemaakbet waarop die vyand losgebrand bet. ’n Sarsie kleingeweerkoeels bet ommy been in die grond vasgeslaan, maar ’n miershoop om agter plat te val,bet darem voldoende en ’n lang genoeg skuiling verleen totdat dit weer veiligwas om terug te kruip