(untitled) (Historia, 2021)
English This article is an attempt to explore the value, as well as possible pitfalls, in the use of official institutional histories in historical research and specifically the way in which a particular school of historical writing can influence the interpretation of certain events in the past. This article focuses on the events surrounding the change of the language policy of the University of Pretoria (UP) from a dual medium to an Afrikaans-only policy. It compares the account of the language question at UP as portrayed in the official commemorative book of the university, Ad Destinatum 1910-1960, with information from other sources, including Afrikaans and English newspaper reports, minutes of meetings of university bodies, oral and written testimonies of former students, as well as articles written on the language question at South African universities. It also examines some of the leading personalities who played a role in the language question. Afrikaans ŉ Herwaardering van die Verandering in Taalbeleid aan die Universiteit van Pretoria, 1932 Hierdie artikel poog om die waarde, sowel as die moontlike slaggate van die gebruik van amptelike institusionele geskiedenisse in historiese navorsing te ondersoek en in die besonder te kyk hoe ŉ spesifieke skool van geskiedskrywing die interpretasie van gebeure in die verlede kan beïnvloed. Hierdie artikel fokus op die gebeure rondom die verandering van die taalbeleid van die Universiteit van Pretoria (UP) van ŉ dubbelmedium na ŉ enkelmedium Afrikaanse beleid. Die uiteensetting van die taalkwessie soos weergegee in die amptelike gedenkbundel van die universiteit, Ad Destinatum 1910-1960, word met inligting uit ander bronne, insluitend Afrikaanse en Engelse koerantberigte, notules van vergaderings van universiteitsliggame, mondelinge en geskrewe getuienis van voormalige studente en reeds gepubliseerde artikels oor die taalvraagstuk by Suid-Afrikaanse universiteite vergelyk. Die rol van leiersfigure in die taalkwessie word ook ondersoek.