Die Bydrae van J.S. du Plessis (1919-1990) tot die Geskiedskrywing (Historia, 2021)
AfrikaansDie Potchefstroomse akademikus J.S. du Plessis (1919-1990) was nie een van Suid-Afrika se belangrikste historici nie, maar het tog ’n waardevolle bydrae tot die Afrikaanse geskiedskrywing gelewer. Hy was ’n veelsydige historikus wie se publikasies oor ’n wye verskeidenheid onderwerpe handel. Sy belangrikste geskrifte het betrekking op die politieke en konstitusionele geskiedenis van die Afrikaner. Hy het ook boeke en artikels oor aspekte van Afrikageskiedenis, universiteitsgeskiedenis, historiografie en die teorie van geskiedenis geskryf. Anders as die meeste Afrikaanse historici, was hy daarvan oortuig dat geskiedenis vanuit ’n Christelike oogpunt beoefen kan en moet word. Hy het egter net in beperkte mate daarin geslaag om werke te lewer waarin ’n Christelike perspektief duidelik na vore kom.    EnglishThe Contribution of J.S. du Plessis (1919-1990) to Historical Writing Although J.S. du Plessis (1919-1990), a scholar who worked at the Potchefstroom University for Christian Higher Education, was not one of South Africa’s major historians, he made a valuable contribution to historical writing in Afrikaans. He was a versatile historian who published on a wide variety of subjects. His major publications deal with the political and constitutional history of the Afrikaner, but he also wrote books and articles on aspects of African history, university history, historiography and the philosophy of history. Unlike most other Afrikaans historians, he was convinced that history can and should be written from a Christian point of view. However, he succeeded only to a limited extent in producing historical works that clearly portray the influence of a Christian perspective.
Keywords: J.S. du Plessis; historiography; South African history; philosophy of history; political history; constitutional history; state president; university history; geskiedskrywing; historiografie; Suid-Afrikaanse geskiedenis; teorie van geskiedenis; politieke geskiedenis; konstitusionele geskiedenis; staatspresident; universiteitsgeskiedenis