Christian missionaries and the Colonial regiments at the Cape, 1793-1817 (Historia, 2021)
AfrikaansChristensendelinge en die Koloniale regimente aan die Kaap, 1793-1817 Met die ongeëwenaarde opbloei van sendingywer en organisasies teen die einde van die agtiende eeu in Wes-Europa, is sendelinge van Nederlandse, Duitse en Britse genootskappe na die Kaapkolonie gestuur om onder die plaaslike ongekerstende inwoners te werk. Dit het o.a. tot groter geestelike bearbeiding van soldate van opeenvolgende Kaapse regimente gelei. Die persoonlike optrede van individuele sendelinge, eerder as genootskappe in die algemeen, het die leefwyse en houding van soldate van hierdie regimente grootliks beïnvloed.  EnglishWith the unprecedented rise of missionary zeal and organisations by the end of the 18th century in western Europe, missionaries of the Dutch, German and British societies were sent to the Cape Colony to work among the local unconverted inhabitants. This lead inter alia to greater spiritual work among soldiers of consecutive Cape regiments. The personal endeavours of individual missionaries rather than societies in general had a marked influence on the way of life and attitude of soldiers in these regiments.
Keywords: Johan De Villers; christian missionaries; Cape Colony; Dutch East India Company; Lutheran; military service; retired soldiers; London Missionary Society; Rotterdam Society; Moravian missionaries; Simon's Bay; Stellenbosch; Khoi