Geskiedenis - 'n inleidende word (Historia, 2021)
Sonder   enige   aanloop,    wil    ek   die   paRr   gedagtes   wat   ek   in   diekort   tyd   tot   my  beskikking    tot   u  kan   rig,   inlei   met   'n   hand,jievol   uit-sprake  oor  die  geskiedenis,  voor  die  voet  gekies  nit  die  geskrifte   van  mensewat  sekerlik  nie   almal   geskiedkundiges  was  nie  -inderdaad slegs  enkelevan  bulle   was  dit  -maar wat,  so os  ons  bier,  op  die  een  of  ander  tydstipvoor  die  vraag  te  staRn gekom  bet  wat  non  eintlik   geskiedenis is  en  watterbetekenis  dit   in  ons  denke  en  lewe  bet.Laat    ons   met   die   korste    en   yernietigendste    begin,   die    van   dieberoemde  motorkoning,    Henry   Ford,   wie   se naam  self   in  die  geskiedenisvan  hierdie    eeu  'n   blywende   plekkie   bet.     By   geleentheid   bet.  hy   gese:"All    history   is  bunk." Dis'n onvriendelikheid    wat  ons  meermale   teen-kom  en  ongelukkig   juis   onder  diegene  wat. minder  aangename herinneringebet  Ran  geskiedenis  wat  hulle   as  skoolvak   moes  neem.AIleen  Ran die  wysgere is  dit. gegee om geskiedenis te  skryf  -Voltaire."People   will   not  look  forward   to  posterity,  who  never  look  backwardto   their   ancestors"   -Burke -Revolution in  France.Die  geskiedenis  vergoed  ons  enigsins  vir   die  kortheid   van  die  lewe -Skelton
Keywords: History teaching; Philosophy of history