Herman Schutte se vuurtoring (Historia, 2021)
Met   die   Cape   Town    Gazette,  and   African    Advertiser    se  amptelikekennisgewing   op  die  Ilde    Augustus  1821  dat  ".    ..a Lighthouse   is  aboutto   be   erected,  without    loss  of   time,   on  some  conspicuous   spot   at   theEntrance  of   Table   Bay",   word   die  geskiedenis  van  vuurtorings    op  Suid.Mrikaanse    bodem  ingelui. Hierdie   be rig   was   daD  ook  die   voorspel   totdie  bon  van  Suid.Afrika    se  eerste  vuurtoring    -die so  bekende  gebou  opdie  Groenpuntse  kus  van  vandag.Alhoewel   die   benaming   "Groenpunt"     reeds  in   die   twintigerjare     vandie  vorige   eeu  in   gebruik   was,  is  dit   duidelik    dat  die  grense  van  hierdiegedeelte  van  die  Kaapse  kus  toe  DOg Die  so  bekend  was  Die.    So  verklaardie  Gazette  in   1823  daD  ook  baie  versigtig    dat  'n  vuurtoring    non  gebouword   "on   the   projecting    point    of  Land   between  the   Great   Mouille,    orMoulin    Battery,   and  Three   Anchor   Bay,   under   the  Lions   Rump   at  theEntrance   of   Table   Bay"} Hoekom   word   hierdie    "projecting point    ofLand"   Die  op  sy  naam  genoem  nie?     Reeds  so  vroeg   as  die   jaar   1815(en   ook   DOg miskien   vroeer)    word    in   die   oorspronklike     akte   van   diegrond   waarop   die   vuurtoring     later   gebou  sou  word,   die   naam  "Groenepunt"    gebruik.2    Die   rede  vir   die   Gazette  se vaagheid   is  dus  Die  toe  teskryf    aan   Groenpunt   se  onbekendheid   in   daardie   jare    Die,  maar   blootomdat  hierdie   strandjie   in  1821  DOg so  betreklik   onbewoon  en  onbelangrikwas  en  baie  miD  mense presies  geweet het  waar  Groenpunt  begin  en  waardit   eindig. Miskien   kan   die   Gazette  ook  Die  kwalik    geneem  word   nie:tot  vandag   word   daar   DOg steeds  deur  Kaapstadse  inwoners   verwarrendgepraat  van  die   Mouillepuntse    vuurtoring     in  plaas   van  die   Groenpuntsevuurtoring!
Keywords: Schutte, Herman; Lighthouse; Green Point