indiërs in die Suid-Afrikaanse Republiek (Historia, 2021)
Vir   meeT as  200 jaar  was  daar  'n  nolle  verband  tussen Suid.Mrikaen  Indie.    Sedert die  stigting  van  die  Nederlands.Oos-Indiese Kompanjiese  verversingspos   in   1652   aan  die   Kaap   die   Goeie   Hoop   tot   met  dieopening  van  die   Suezkanaal in   1869, was  Suid-Afrika   strategies vanbelang  as  steunpunt, eelS vir  die  Nederlande en  daarna  vir  die  Britte,weens hul  Indiese  ryk} Dit   was  egter  wat  Asie  kon  aanbied  -DieAfrika  nie  -wat ons voorsate na  die  kuste .van Afrika  gebring het.Sedert  die  vroegste  dae  van  die  geskiedenis  van  Suid.Afrika     het  dieblankes met  'n  Asiatiese element in  die  samelewing kennis  gemaak, wantreeds gedurende die  Kompanjiestyd is  Asiate as slawe ingevoer, wat  dandie  voorsate van die  huidige  Maleierbevolking was.   Dit  was  eintlik  eelSmet  die  invoering   van  Indiers   as  arbeiders   dat  die  Asiatebevolking    tot   'nprobleem vir  Suid-Afrika  ontwikkel  het.    In  Natal  is  Wet  14  van  1859aangeneem waarvolgens daar  voorsiening  vir   die  invoer  van  "koelies"2gemaak is  -'n besluit  wat  verreikende gevolge  vir   die  onmiddelliketoekoms en  vir  baie  dekades daarna  in  Suid-Afrika  sou he.   Ongelukkighet die  plobleem nie  tot  Natal  beperk gebly Die, maar het 'n  wyer omvangaangeneem. Benewens Natal, het die grootste Asiateprobleem in  die  Suid-Afrikaanse  Republiek ontstaan.Ten  aanvang  kan  daar  uit   die   Handbook  on   Race  Relations  inSouth Africa   aangehaal word  om  presies vas  te  stel  walter  tipe  Indierdestyds na Suid-Afrika  gekom het:  "Most Indians in  South Africa  originatefrom  low-caste Hindus who  came to  Natal  as indentured labourers on thesugar plantations.   Their  numbers were  soon augmented by  a  smaller,more   cultured,   and  wealthier   group   of  Indians   who  came  to  the   countryas traders.   The  traders  and  labouring  groups are  sharply  differentiatedby  religion  (en kastestelsel) except for  the  Gu jerati  section, the labourersare  all  Hindus  and  the  traders  Mohammedans."3 Volgens  Gandhi wasdie  Indier  in  Suid-Afrika  ".    ..Asiatic    labourers from  densely populatedareas in  India  belonging  to  the  lowest classes who  had  been living   ina  state of  semi-starvation
Keywords: Indians; Hindus; South African Republic; Asians; Indentured labourers; Malays