Die hedendaagse skilderkuns in Suid-Afrika (Historia, 2021)
Die   begrip   hedebdaagse skilderkuns   leen  homself   moeilik   tot  helderebepaling.   Op  die   bestjC bly   dit  'n  vae  benadering  van  heel  betteklike   aard,-waarmee  aIle   diverse   uitinge    aangedui  word   wat   nou   ten  dae  as  nuweontwikkelinge     op   die   betrokke    gebied   gelewer   word.    Gesien   teen   diekomplekse    lewensagtergrond    BOOS uitgedruk    in   die   mode me   twintigsteeeuse  kultuur,    is   dit   duide.lik   dat    afsonderlike   kultuurgemeenskappe,   endaarmee  ook  hulle   kung,  tog   onder ling   bly   verskil   ten  spyte  van  velerleipogings  om  dit  op  te  hef  of  gelyk  te  maak  of  verengend  te  verarm  tot  saaieeenselwigheid. Juis    in   die   te   onderskeie   nasionale   bydraes   van   aIlevolkere  Ie die  gemeenskaplike  rykdom    aan kung  vir  die  wereld  van  vandag.Wat  vir  een yolk  nuwe  betekenis  besit  op  'n  bepaalde  tydstip  van  sy  bestaanmag  vir   'n  ander  yolk  reeds  uitgediend   en  verouderd  wees. Streng  beskou,gal  die   inhoud    van  die   begrip   hedendaagse  kung  dug   moet   verskil    vangemeenskap  tot   gemeenskap,  van  yolk   tot   yolk,   van  land   tot   land. Virdie  Westerse  kung  van  vandag  gal  die   argument  kan  aangevoer  word,   datdie  hedendaagse tog  maar  die  latere  uitkoms  is  van voorafgaande  opvattinge,eksperiment  en  prestasie  sedert  die   begin  van  die  sogenaamde  na-impres-sionisme  in  Europa.     Vir   my   persoonlik   is  claar  in  die  Westerse  skilder-kung   van  na  die   Tweede  Wereldoorlog    bitter   weinig   werklik    nuuts   watnie   reeds  voor   1939  aanwesig  was   nie,   sy  dit   clan  ook   slegs  by   wysevan  sporadiese  eksperiment  in  sommige  gevalle.     Ek  grond   die  standpuntop  persoonlike  bevinding   waartoe  ek  geraak  het  na  twee uitgebreide  studie-reise,  eelS  in   1952-53  en  later   weer  in   1960,   wat  my   deur   al  die   Wes-Europese  lande  buite   die  direkte   Russiese  invloedsfeer,   en  met  insluitingvan  Finland,   Joegoslawie  en  Griekeland   gevoer  het;   en  waarby  ek  myselfonder   meer  ook  in  die   genoemde  punt   geinteresseer het.     Dit   is   wel   'nfeit,   dat  die  beklemtoning   van  bepaalde  aspekte  in  die  kung  verskuif   hetsedert  die  Tweede  Wereldoorlog,   en  verder  dat  die  mate  van  aksentueringby  kunstenaars  van  verskillende   lande  onder ling   verskil.
Keywords: Art; South Africa; History of Art