Theal en sy bronne (Historia, 2021)
In  1944 het  prof.  J.  S.  Marais  in  sy  inleiding  tot  Maynier  and  theFirst   Boer   Republic,   Theal   se  bewering   dat  hy   daarna   gestreef   het  omgeskiedenis  sonder   vooroordeel   te   skryf,   in   twyfel   getrek.     "Succeedinghistorians    of    South   Mrican peoples",    skryf    prof.    Marais,    "have    notendorsed  this. ..claim: they  have  questioned   many   of   Theal's   inter-pretations   of,   or  comments  on,  his   facts,    On  the  other  hand   they  havetended  to   accept  the  facts  themselves  as  reliable. It   is  one  of  the  aimsof  this   study  to   question  Theal's   competence  as  a   finder    of  the  facts."Aangesien Theal baie seIde 'n  aanduiding gee waar hy  sy bronne gevindhet,  is  dit   'n  moeilike   taak.    Die   navorser  wat  horn  ten  doe I  stel  om  aante  to on  dat  Theal   onbekwaam  was  ,,as  a  finder   of  the  facts",   moet  voor-waar  die  Argivale    bronne   baie   goed  ken  om   dit   te   doen,Wat  gebeur  wanneer  'n  navorser  geen grondige  kennis  van  die  bronnewat   Theal   gebruik   het,  besit  nie,   kan   gesien  word   in   'n   proefskrif    metdie  naam  A  Critical   Assessment of  Dr.  George McCall  Theal.    Die  skryfster,mej.  Merle   Babrow,  se tereg:   "Historians    frequently   make  mistakes.    Theyoverlook   or  neglect  important   evidence,  make  uncritical   use  of  unreliablesources,  misinterpret   documents  and  misunderstand  issues.   Theal  does  allthese  things." Dan   gaan  sy  verder   en  beweer  dat  Theal   "also   presentsfacts   contrary   to  the  evidence  which   he  had,  distorts   his   mate.rial,  mis-represents  the  issues and  repeatedly  ignores  a  massive  quantity  of   relevantdocuments  with   which  he  was  familiar". As  stawing  van  hierdie   emstigeaanklag  teen Theal,  word  dan  dele  van  sy  werk  vergelyk, nie  met  dieoorspronklike  bronne  waarvoor  hy  kamtig   sy  oe  sou  toegemaak hetnie,  maar  met  werke  van  skrywers  soos die  van  W.  M.   MacMillan    en  J.  S.Marais.
Keywords: Theal; Sources; George McCall