Ons het die Bybelmonument gebou (Historia, 2021)
Wat seker in  die toekoms beskou gal word as een van die mees sonder-linge  monumente in  Suid-Afrika, is  so pas op Grahamstad voltooi, nl.  dieBybelmonument waarmee ruim  vyf  jaar gelede 'n  begin gemaak is.   Hierdiemonument is  op  17 Desember 1962 deur Staatspresident C. R.  Swart onthulen staan op die  plek waar 'n  Bybel aan die Voortrekkers oorhandig is.Die  gedagte om hierdie  Monument te  bOll, bet op Grahamstad ontstaantydens die  sonderlinge pelgrimstogte wat  sedert 1956 in  die  distrik  gehouword.   Hierdie  pelgrimstogte word  gehou om as stimulus te  dien  vir  dievie ring  van Setlaarsdag en bestaan uit  motoroptogte na plekke van geskied.kundige belang wat met die  1820.Setlaars in  verband staan.  Omdat hierdiepelgrimstogte in  die  verlede so  geslaagd was, is  baie  plekke  "herontdek"wat reeds in  die  vergetelheid geraak bet, maar wat  op  hierdie  wyse weeropnuut  onder die  mense se aandag gekom bet.   So bv.  bet die  mense ingroot getalle na  een van die  laaste oorblywende gefortifiseerde woonhuisevan die  1820-Setlaars, Barville  Park, gestroom. Ook die  ou opslagplek waardie mense van Cuylerville hulself tydens die Sesde Kafferoorlog  (1835) teendie kafferaanvalle verskans bet, ten einde die  aanval die  hoof te  hied, betgroot belangstelling geniet
Keywords: 1820 Settlers; Grahamstown; Uys-trek; Bible monument; Grahamstown Journal