Is die gelofte op 7 of 9 December afgel ? (Historia, 2021)
Na jare se gesoek bet dit  my eindelik geluk om 'n kopie van Jan Bantjesse dagverhaal, soos uitgegee deur Gustav Preller  in opdrag van die AlgemeneDingaansdagkommissie,i tel  insae te kry.   Hierdie  eksemplaar is  deur prof.C. J.  Uys  san mnr.  L.  J.  Spies geskenk, waarin baie waardevolle aanteke-ninge deur prof.  Uys aangebring is.2Dit  is  verbasend dat Preller  beweer dat Bantjes die  opsteller was vandie  Piet Retief.Dingaan-traktaat. Hy  was Die by  die  ondertekening daarvanteenwoordig Die, aDders sou hy saam met Piet Retief en sy volgelinge vermoorgewees het.s   Dis  meeT waarskynlik  dat  die  kopie  waarna Preller  verwysdeur Bantjes  gemaak is  na  die  Wenkommando die  traktaat  by  Retief  segebeente gekry bet.Laat ODS nou eels Bantjes self  beskryf.   ODS lees vir  die  eerste keelvan Bantjes in  eerw. Erasmus Smit  se dagboek (Voortrekker mense II,  p.79):   "De  hr.  De  Klerk  heeft 'n  bruine  jonknian  met zich medegebracht;en claar deze enige talenteD heeft, verzocht ik  hem in de kerk voor te lezen ente zingen.   Hij  voldeed mij  zeer wel.   Zijri  naam is  Jan Bantjes;  maar  hijheeft zich  binneD kort  zelf  san  deze dienst onttrokken en  hij  vond  veelschrijfwerk  bij  de  belen in  dit  Leger".   De  Klerk  bet die  30ste Desember1836 in  die  laer  aangekom met 'n  perdewa van Beaufort- W es sf.    Prellerse Bantjes bet na die anneksasie van Natal na die  Transvaal gegaan.  Prof.Uys  se hy  is  in  Januarie 1840. na  die  Kaapkolonie terug  en bet voorlesergeword in  die  kerk  op  Humansdorp en ook onderwys gegee.  In  1865 bethy  na  Potchefstroom verhuis  waar hy  op  10.3.1887 oorlede is.  (Sien DieBrandwag, 14.12.56
Keywords: Bloedrivier; Vow; Jan Bantjes; Covenant; Voortrekkers