Op Amajuba (Historia, 2021)
Majoor  Fraser is, volgens sy eie getuienis, op 26 Februarie 1881 reedsom 3.30 om.  deur genl.  Colley  gevra  om  horn die  aand  om 9.30  om.  tevergesel.   Om 8.00  om.  is  bevele uitgereik  aan aIle  manskappe om  om9.30 om. op parade en in  besit van die volgende te wees: warmjasse, water-digte  lakens, drie  dae se kosrantsoen elk  en ammunisie.  Fraser gee Die diehoeveelheid ammunisie aan Die en ook niemand aDders wat van die bagasiemelding maak Die, behalwe 'n ooggetuie wat rep van 70 patrone elk. VanweeFraser se gesaghebbende posisie, kan ODS sy getuienis aanvaar en waar aDderdokumente van loopgraafgereedskap melding maak, kan ODS Fraser se syfersaanhaal, nl.  vier  grawe en ses pikke  per kompanie.Oor die  feit  dat die uittog  uit  die Britse kamp by  Mount Prospect om10.00 om.  begin  bet, is  daar  eenstemmigheid. Weereens verlaat  ek  myop  Fraser omdat hy  die  uittog  met die  hulp  van twee gidse moes lei  ensaam met Colley die juiste  gegewens kon verskaf.  Die kolonne bestaan uitdrie  kompanies 92ste Hooglanders onder majoor  Hay  (180  gewere), tweekompanies 3/60ste  "Rifles"  onder kaptein Smith  (140 gewere), twee kom.rallies  van die 58ste onder kart.  Morris  (170 gewere) en 64 matrose van dieNaval Brigade onder kommandeur Romilly.    Hoewel slegs Fraser die getalleso  aangee, stem die  getuienis van  Engelse kant  ooreen wat  die  soldate-afdelings betref en gee T.  F.  Carter ook die  totaal  van gewapende soldateas 554 aan.   Oor die totale  getal wat die  kamp verlaat bet, is  daar uiteen-lopende getuienis.  Die  Boere bet  die  Engelse bo-op Majuba  op  =t= 500geskat.  Carter praat van 600 saam met die mediese personeel, maar 725 of693 +    35 offisiere  skyn aanvaarbaar te wees
Keywords: General Colley; Anglo-Boer war; Boer war; battles; Amajuba