Geskiedenis as verpligte ho rskoolvak (Historia, 2021)
Geskiedenis was  die  vak  vir  konings  en  prinse,  staatsmanne, regsgeleer-des.   Vandag  is  dit  'n  vak  wat  deur  elke  leer ling   op  skool  bestudeer  moetword.    In  die  laerskole  vorm  dit  maar  'n  deel  van die  sosiale studieleerplan.In  Transvaal  is  dit  'n  verpligte   vak  vir  die  juniorklasse   van  die  hoerskool,maar  'n  keusevak vir  die  seniorklas.   Hierdie  frontverskuiwing    van die  geskie.denis  van  alleenlik   akademiese studie  vir  die  eersgenoemdes, na  'n  utiliteit-studie  vir  die  volk,   bet  noodwendig  aanpassings meegebring.    Vir   die  laer-skoolkind   bet  geskiedenis  'n  aanskouingsles,  'n  prentjie-tafereel   geword.    Endie  neiging   is   claar  om  ook  die  geskiedenis  vir   die  hoerskoolleerling    netaanskoulik  te  maRk.    Dat  aanskouingsonderwys  Die  verkeerd  is  Die,  wil  ekDie  verder  toelig   Die, maar  dat  net  aanskouingsonderwys  in  die  geskiedenis-onderrig   verkeerd  is,  salons    maklik   begryp  as  die  soms  verwarde   denk-patrone  van  die  gevorderde  studerende  jeug  deurgeworstel  word.Nietemin,  ODS bet geskiedenis vandag  as 'n  vak,  veral  wat  die  Transvaalbetref.    Dat  geskiedenis  'n  verpligte   vak  in  die  opvoeding  moet  wees, val  Diete  betwyfel   Die.   Die   burger   van  die  staat  moet  sy  eie  verlede  ken  en  dieplek  van  sy  staat  in  die  wereldgeskiedenis  kan  bepaal.    Maar  wat  van  diemense  wat  verder  as die  junior-standerds   van  die  hoerskool  studeer?    Moetgeskiedenis  vir  bulle   'n  verpligte   matriekvak   wees?Daar  is  we!. baie  geskryf   oor  die  wenslikheid   van  geskiedenis  as  ver-pligte   vak  tot  en  met  matriek. Noudat  claar  'n  skooleind-   en  universiteitstoelatingseksamen  in  Transvaal   is,  kan  die  saak  vir   so  ver  as  wat  dit  dieprovinsie   betref,  weer  geopper  word.     Maar  dit  is  ook  'n  saak  van  belangvir  die  hele  land.    Hierop   sal  ek  'n  antwoord   probeer  gee.Die   afsonderlike    standerd   X-eksamen,  streef   afsonderlike    doeleindesna.   ODS kan Die  onder  meer die  standerd  X-studie  as volksonderwys  sien Die,m.a.w.  die  gemeenskaplike  doel  van  studie  na  standerd  agt  kan  Die  volks-onderwys  ten doe I  he  Die, nieteenstaande die  skooleindkursus  meer algemeneonderwys  is.    Die   algemene  doelstelling    van  studie   in  die  seniorklas   van'n  hoerskool  moet  dus  gesien word   as  'n  poging   om  lede  van  die  volk  diegeleentheid  te  hied  om  leiers  op  die  verskillende   terreine  van  die  volkslewete  word.    Dit  is  waar  van  die  skooleindkursus  en dit  is  waar  van  die  univer-sitei tstoe latingsku rsus
Keywords: Compulsory school subject; School subject; History; History in the school