Black resistance in the Orange Free State during the Anglo-Boer War (Historia, 2021)
This article examines black resistance in the Free State during the Anglo-Boer War. The previously existing patriarchal relationship between the Boers and their black subjects was disrupted by the chaos of war. At the same time, the rapid spread of Ethiopianism, in the shape of the African Methodist Episcopal Church, offered black people a model of self-reliance and dignity, and the formation of armed criminal gangs served as an exercise in solidarity. Employment by the British army promoted disloyalty to the Boer cause, a situation that was aggravated by the arming of blacks. The formation of the Bergh Scouts, a Winburg-based black unit under white officers, which was attached to the British army, led to allegations of murder, often accompanied by savagery. Nineteen encounters of this nature are chronicled and contextualisd and the enterprise of resistance evaluated.  In hierdie artikel word daar gekyk na swart verset in die Vrystaat tydens die Anglo-Boereoorlog. Die partriargale verhouding wat vroeër tussen die Boere en hul swart onderdane bestaan het, is deur die chaos van oorlogvoering ontwrig. Terselfdertyd het die wye verspreiding van Ethiopianisme, in die gedaante van die African Methodist Episcopal Kerk, swartes van 'n model van selfvertroue en menswaardigheid voorsien, terwyl die totstandkoming van gewapende bendes 'n gevoel van solidariteit bevorder het. Indiensneming deur die Britse leër het ontrou aan die Boeresaak meegebring, en dié stuasie is vererger deur die bewapening van swartes. Bergh's Scouts was 'n swart eenheid onder wit offisiere wat in Winburg deel van die Britse leër gevorm het en hulle optrede het tot aantygings van moord en moordadigheid aanleiding gegee. Neëntien sodanige gevalle word in oënskou geneem en gekontekstualiseer; die versetonderneming is ook geëvalueer.
Keywords: Black resistance; Bergh's Scouts; Swart verset; Anglo-Boereoorlog; Armed gangs; Free State; Vrystaat; Gewapende bendes; Ethiopianism